Panasonic купува остатъка от Sanyo

Отне й известно време, но Panasonic обяви, че най-после ще придобие 100% от Sanyo и ще я превърне в свое дъщерно дружество.

Компанията обяви, че планира да придобие останалите 20 на сто от акциите на Sanyo, които в момента не притежава, чрез „обмен на акции“ с компанията. Към 28 март акциите на Sanyo ще спрат да се търгуват на Токийската фондова борса, което ще позволи те да са собственост на Panasonic от 1 април.

Panasonic обяви намеренията си да купи Sanyo още през декември 2008 година. По това време компанията реши да придобие Sanyo за $8,9 милиарда. Въпреки това трябваше да мине цяла година, за да излязат необходимите одобрения от регулаторните органи, за да може Panasonic е най-накрая да придобие контрол над Sanyo, придобивайки 50,2% от компанията за около $ 4,59 милиарда.

Тъй като не се задоволи само с половината от компанията, Panasonic придоби други 30 процента от Sanyo през октомври, с което притежаваните акции достигнаха 80,77%.

Желанието на Panasonic да бъде 100% собственик на Sanyo се корени в желанието й да се възползва от нарастващия пазар на зелени технологии. Sanyo е основен играч в производството на акумулаторни батерии и слънчеви панели. В допълнение компанията има сериозни планове за присъствие на пазара на батерии за електрически автомобили. Намеренията й са да държи 40% от този сегмент до 2021 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*