Биогориво от отпадъчна хартия задвижва автомобил

ВИП персони и представители на медиите тестваха Chevrolet HHR с биогориво във Вашингтонския изложбен център
ВИП персони и представители на медиите тестваха Chevrolet HHR с биогориво във Вашингтонския изложбен център

За първи път по улиците на Вашингтон тръгна превозно средство, което се задвижва с гориво от отпадъчната хартия на Белия дом. Глобалната компания за биоиновации Novozymes демонстрира биогориво, създадено в партньорство с базираната в Мериленд Fiberight, предаде businesswire.com.

„Напредналите биогорива, демонстрирани тук днес, показват, че ензимната технология е готова за пазара. Сега имаме нужда от комерсиализация и внедряване на съвременни биогорива, за да може страната ни да посрещне най-неотложните предизвикателства, свързани с енергията и околната среда“, заяви Адам Монро, президент на Novozymes Северна Америка.

По време на събитието „Ride ‘N Drive“, ВИП персони и представители на медиите тестваха Chevrolet HHR с биогориво във Вашингтонския изложбен център. На разположение цяла седмица е и моделът Ford F150, също захранен с гориво от отпадъчна хартия. И двете превозни средства се задвижат със смес от 85% биогориво и 15% процента бензин.

Резултатът от няколкогодишните изследвания на Novozymes е ензимен коктейл, който може да се използва за създаване на биогорива от селскостопански и битови отпадъци, както и от енергийни култури. Биогоривото, демонстрирано на изложението във Вашингтон, е произведено от Fiberight.

Биокомпанията не е непозната на американското правителството. Бившият президент Буш посети Novozymes в централата й в Северна Каролина през февруари 2007 г. , където се запозна с ензимната технология, която е част от плана за въвеждане на стандарт за възобновяеми горива.

Изследователските усилия на Novozymes бяха подпомогнати от два контракта за намаляване на цената на ензимите и подобряване на тяхната ефективност при превръщане на целулоза в биогориво. Първият договор за $ 2,2 милиона компанията сключи през 2002 г., а вторият на стойност $12,3 милиона стана факт през миналата година.

Съвсем наскоро компанията получи 28.4 милиона щатски долара данъчен кредит за изграждане на производствени съоръжения в Блеър, Небраска, където ще бъдат открити 100 нови зелени работни места.

Подобрените биогорива могат да осигурят до 90% намаляване на емисиите на CO2, в сравнение с бензина, и са най-ефикасният начин за намаляване на въглеродните емисии в транспортния сектор. Въвеждането на технологиите на Novozymes във всички отрасли са довели до намаляване на емисиите на СО2 общо с 27 млн. тона през 2009 година, което е еквивалент на премахването на 7 милиона автомобили от пътя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*