Китай дава $30 млрд. за опазване на водите догодина

Предвид жаждата на Китай вода не е чудно, че страната е отделила огромната сума от 30 милиарда щатски долара за опазване на водните ресурси през 2011 година. Бързият растеж на Китай може да се окаже спънат без вода, която е необходима за всичко – от производството и минно дело до производство на електроенергия. През следващата година Китай ще се фокусира върху по-доброто напояване с цел хранителна сигурност, както и защита от суши и наводнения.

Според Ройтерс, бюджетът е с около 1/10 по-висок от бюджета за 2010 г. за опазване на водите. Средствата ще бъдат насочени към подобрения в напояването и борба срещу сушите и наводненията, които са все по-страховити всяка следваща година, въпреки че някои винят за това самия Китай, а не времето.

Китай ще работи и за обновяване на водоснабдителната инфраструктура, така че 60-те милиона души, живеещи из селските райони, да имат достъп до чиста питейна вода. За съжаление Китай има изключително лоши показатели откъм замърсяване на водите, като повече от половината от водите в страната са опасни за пиене.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*