5 интересни екологични небостъргача

Разрастването на градовете не минава без моловете и гигантските сгради, вкл. небостъргачите. Модерните супер-кули имат възможността да станат място за пребиваване на цели общности – с пространство за живеене, офиси за работа, магазини и места за почивка. Тези извисяващи се титани, обаче, струват скъпо.

Поддържането на сградите топли през зимата и хладни през лятото, изпомпването на вода за горните етажи, дори простото поддържане на осветлението на такива сгради изисква огромни количества енергия. Това си има своята цена. Затова екологичното строителство ри небостъргачите не е просто въпрос на „нова мода“.

За да спомогнат за намаляването на тези разходи, иновативни архитекти са намерили разнообразни начини да използват рециклирани материали, да прилагат пасивно отопление и охлаждане и алтернативни системи за производство на енергия, стотици метри над земята. Ето някои от най-интересните проекти.

5. Кулата Охтка

Кулата Охтка е предполагаемата нова централа на руския газов гигант „Газпром“. Проектиран от RMJM Architects, сградата ще бъде супер изолирана благодарение на две „кожи“ от два отделни стъклени пласта, които създават кожух около основното тяло на кулата.

4. Кулата Хърст

Архитект Норман Фостър е мозъкът зад Хърст Тауър, намираща се в Ню Йорк. Струкурата й от множество триъглници, известна като диагрид, е направена от 85% рециклирана стомана и използва около 20% по-малко стомана в сравнение с конвенционалните рамки от този вид. Сградата има атриуми от термопроводим мрамор, събира дъждовна вода за фонтаните си и е пълна с екологични характеристики.

3. Световен търговски център Бахрейн

Построен през 2008 г., това е първият небостъргач в света, интегриращ вятърни турбини в своя дизайн. СТЦ Бахрейн се състои от две кули с форма на платно на лодка, предназначени да насочват вятъра към три моста всеки с по една 225KW вятърна турбина. Тези турбини могат да генерират 11% до 15% от общите енергийни потребности на кулите. Турбините работят средно около 50% от времето през деня.

2. Шанхай Тауър

Проектиран от архитектурна фирма Gensler, Шанхай Тауър ще бъде най-високият, най-екологичен небостъргач в Китай. Изграден от девет цилиндрични сгради една над друга, неговият дизайн позволява да се събира дъждовната вода, за да се използва тя за отопление и охлаждане. Сградата ще има двуслойна стъклена фасада, девет небесни градини, а освен това стъклената фасада е проектирана така, че може да намали вятърните натоварвания с 24%.

1. Динамик Тауър

Въртящият се небостъргач ще бъде изграден в Дубай и ще бъде изцяло задвижван от набор от 79 хоризонтални вятърни турбини.

Описват я като „първата сграда в света, която се движи“, като всеки от етажите ще се върти около оста със собствена скорост. 80-етажната кула ще има слънчеви фотоволтаични панели върху покрива на всеки етаж за предоставяне на допълнителна ВЕИ енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*