Стивън Болдуин съди Кевин Костнър в драма с BP

Насред глобалното напрежение около петролния разлив в Мексиканския залив от взривената BP платформа Deepwater Horizon редица новинарски медии гръмнаха с новината, че Кевин Костнър е потенциалният спасител в кризата. Неговата компания CINC е разработила технология, която разделя петрола от водата и BP реши да купи машините.

В ново дело в окръжния съд в Луизиана актьорът Стивън Болдуин и един негов приятел на име Спиридон Контогурис твърдят, че са били подмамени да продадат акциите си в дружество, маркетиращо технологията на CINC.

До април 2010 г. технологията на фирмата на Костнър все не можела да си спечели подобаващо внимание и да се реализира на пазара. Според някои източници, Костнър дори се бил оттеглил от фирмата и продавал дяловете си.

Ето, че петролният разлив обаче променил тази картина. По това време Контогурис и Болдуин се оказали собственици на дялове в съвместно дружество заедно с CINC, предлагащо на BP именно технологията на Костнър за изчистване на водата от петрола. След проявения интерес от страна на BP обаче между съдружниците възникнал спор – как да лицензират технологията за BP? Дали да е дългосрочно взаимоотношение или еднократен „бърз изстрел“ специално заради катастрофата в Мексиканския залив? Недоразумението заплашвало да съсипе предстоящия успех.

Всички си спомнят обаче, че в началото на юни Костнър се яви да свидетелства пред щатското правителство, че технологията му е в състояние да прочисти водата в залива. Скоро и BP се съгласи да купи машините за почистване от петрола.

Е, там е разковничето. Сега Контогурис и Болдуин твърдят, че нарочно не са били поканени на срещата на CINC с петролната компания, завършила с депозит на стойност $18 милиона за покупка на технологията. Двамата казват, че са били държани настрана нарочно и им е било казано, че няма сделка с BP, макар че всъщност заявка е имало.

Смятайки, че начинанието е безуспешно, Контогурис продал дяловете си в съвместното дружество, където имал 28%, а Болдуин притежавал 10%. Те продали дяловете си за $2 млн. Ден по-късно BP поръчала 32 машини от CINC за цена, надвишаваща $52 млн. Малко след това Костнър и неговите хора „тайно и неправомерно отворили нелегална банкова сметка“ без знанието на Контогурис и Болдуин. Те я използвали за лично облагодетелстване, смятат ищците.

Сега Болдуин и Контогурис настояват че са били подведени и измамени при участието си в съвместното предприятие. Съдят Костнър за измама с ценни книжа и въвеждане в заблуда. Контогурис си търси $10,64 млн, а Болдуин иска $3,8 млн.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*