Електрически камиони за смет тръгват из Париж догодина

Много се говори за електрически автомобили, за хибридни автомобили, за водородни автомобили, по-рядко – за електрически автобуси и скутери, но почти никога – за електрически… камиони за събиране на смет.

В който и да е град по света да отиде човек, има нещо еднакво навсякъде: системата за ранно събуждане сутрин, когато камионите за боклука продължително бучат из тъмната улица. Всеки опит да се направят тези сметосъбиращи камиони по-тихи е добре дошъл, а ако това е в полза на околната среда – още по-добре.

Именно затова от 2011 г. из Париж тръгват електрически камиони за събиране на смет. Те ще предлагат подобни нива на мощност и производителност като “колегите”, работещи с изкопаеми горива.

Разработчикът им PVI казва, че модерна система от литиево-полимерни батерии може да движи всеки 26-тонен електрически камион за сметоизвозване, предлагайки същите нива на натоварване като на конвенционалните камиони за тази цел.

Задвижващата система и механизмите, свързани с вдигането на кофите за смет и събирането на отпадъците, са задвижвани от пет вериги от по седем взаимозаменяеми батерии. Благодарение на тях се елиминират 130 тона CO2 на камион на годината. Всеки камион е в състояние да направи най-малко два тура по 16 тона, преди да му е нужно презареждане на батерията. Тя може да се зарежда и частично, когато се налага.

Освен обещанието за по-тиха работа, тези возила имат нулеви емисии и не работят на празен ход по време на периодите на изчакване. Те достигат максимална скорост от 70 км / ч при пълен товар, освен това без проблем могат да се катерят по нанагорнища, без да пречат на трафика.

Първият камион ще тръгне в началото на 2011 г., а общо 11 превозни средства се очаква да работят до края на годината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*