Пекин ограничава регистрациите на нови автомобили

Пекин планира да издава само по 20 000 нови автомобилни регистрации на месец от началото на следващата година, за да се контролира тежкият трафик в града.

Китай е най-горещият автомобилен пазар в света в последно време и ограниченията, които бяха обявени официално на 24 декември, доведоха до обратен ефект – покачване на продажбите на автомобили в последния месец на 2010 година. Според местните автомобилни издания, над 50 000 нови коли са продадени само през първите две седмици на декември в отговор на идващите ограничения.

След като много десетилетия бе велосипедно царство, индустриализираният Китай се превърна в автомобилно царство. 580 000 нови коли са продадени в Пекин през 2009 г., а през 2010 продажбите в града се очаква да достигнат 850 000. С това общият брой на автомобилите в града ще достигне 5 милиона по някое време през следващата година.

В отговор на това градските власти са разработили система за издаване на нови регистрации през 2011 година на лотариен принцип. Гражданите на Пекин трябва да докажат, че са плащали социалните си осигуровки и личните си данъци в продължение на пет години, за да могат да участват в лотарията.

През април цените на обществените паркинги в града ще скочат, а освен това местната власт се опитва да въведе някои ограничения за шофиране, подобни на тези, наложени по време на олимпийските игри в Пекин. Управата ще работи за облекчаване на задръстванията чрез подземни магистрали, разширяване на метрото и мрежи от велосипедни алеи.

В скоро време ще бъдат прекратени стимулите за придобиване на маломерни автомобили, които в момента действат в страната. Остават обаче данъчните облекчения и стимулите за закупуване на екологични автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*