Корея въвежда електрически автобуси по комерсиални линии

Управата на космополитния град Сеул стана първата в света, която въвежда електрически автобуси за комерсиални маршрути.

Всички предишни операции с електрически автобус досега бяха или само тестови, или – както в случая с Експо 2010 в Шанхай – безплатни обществени услуги. Сега обаче комерсиална линия ще бъде обслужвана от електрически пътнически автобус за първи път и това е резултат от 18-месечен проект на Hyundai Heavy Industries и Hankuk Fiber.

Електрическите бусове ще се движат от и до Намсан и могат да изминат до 83 км с едно зареждане. Литиево-йонната им батерия може да се зареди напълно за по-малко от 30 минути. Автобусът има максимална скорост от 100 км/ч. Има и регенеративна спирачна система, която вкарва енергия в батерията при използване на спирачките.

Корпусът на всеки от електрическите автобуси е изработен от въглеродни влакна, което значително намалява теглото на превозното средство и същевременно засилва якостта му.

Управата на Сеул вече е заменила пет автобуса по линията до Намсан с електрически. Планира с постепенно да се заменят всичките 14 автобуса с електрически такива.

Властите в Сеул очакват, че електрическите автобуси ще позволят на града да се приближи към екологичните си цели. Те предвиждат въвеждането на общо 120 000 електрически превозни средства в експлоатация в града до 2020 г. Те ще представляват 50 на сто от всички превозни средства на обществения транспорт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*