Соларни микрочипове „засенчват“ батериите

Един нов, по-ефикасен подход за захранване на микроелектроника с енергия са изобретили учените – те са създали микрочип, в който са пряко интегрирани фотоволтаични клетки.

Използването на слънчевата светлина за захранване на електроника не е нещо ново, но конвенционалните модели използват отделни слънчеви клетки и батерия за целта. Това, което отличава новия подход, е, че високоефективни слънчеви клетки биват поставени директно върху електрониката, което води до създаването на самостоятелни устройства с ниска консумация на енергия, които са много подходящи за промишлено серийно производство и дори могат да работят в закрити помещения.

Автономната микросистема е разработена от Звеното за полупроводникови компоненти в университета в Твенте при института за нанотехнологии MESA+, водена от проф. Юриян Щмиц. Изследователите работили съвместно с колеги от университета Нанкай в Тиендзин, Китай, и института Деби при Университета в Утрехт.

Вместо да се произвеждат слънчеви клетки отделно, този дизайн предвижда самият чип да се използва като база и слънчевите клетки да се нанасят отгоре му слой по слой. Според официално съобщение на университета, това води до по-ефективен производствен процес, използва по-малко материали и в крайна сметка има по-добра производителност.

Производственият процес не е минал напълно безпроблемно, признават изследователите, защото крехката електрониката може лесно да се повреди. По тази причина е решено да се използват клетки от аморфен силиций или CIGS (медно-индиево-галиев селенид). Производството на тези клетки не влияе на електрониката, а от друга страна тези видове слънчеви клетки произвеждат достатъчно енергия за захранване на микропроцесори за работа в условия на слаба светлина или на закрито.

Тестовете са показали, че електрониката с тези слънчеви клетки функционира правилно, а производственият процес е много подходящ за промишлено серийно производство с използването на стандартни процеси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*