Зарядно, което спира „вампирското“ харчене на ток, дефилира на CES

Производителят на чипове Freescale е разработил USB зарядно за телефони, което знае кога да спре да работи.

На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас тази седмица Freescale показва Watt Saver – система, която елиминира „вампирското“ харчене на ток при зарядните за мобилни телефони и друга дребна електроника.

Първото поколение на технологията на Freescale вече е на път към потребителите – ще се използва в зарядните, предлагани от AT & T.

Дори когато зарядното устройство вече не е включено към телефона, то все още харчи малко количество електроенергия. Този обем варира от по-малко от един ват при ефективните зарядни устройства до над 5 вата.

Системата на Freescale може да разбере, когато батерията на телефона е пълна, и да прекрати консумацията на енергия. Това става възможно, защото Watt Saver добавя три компонента към традиционното зарядно, които обикновено се правят от външни доставчици – микро-контролер, който открива кога телефонът е изключен, кондензатор за захранване на микроконтролера и реле за изключване на тока. Допълнителните елементи оскъпяват устройството с не повече от долар, но ефектът от това е голям.

Макар че на индивидуално ниво на спестяването от ток по този начин е скромно, намаляването на „вампирското“ харчене на ток е от голямо значение, тъй като по света има над 4 милиарда мобилни телефона. Взети заедно, тяхното „вампирстване“ харчи ток колкото произвежда една голяма електроцентрала.

Новата технология е проектирана за USB зарядни, но може да се използва за премахване на „вампирското“ точене на ток при всякакви други устройства за зареждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*