Химичка намери полезно приложение на банановите обелки

Когато видим бананова кора, най-често си представяме анимационни герои, които небрежно вървят по улицата, настъпват бананова обелка, подхлъзват се и падат по гръб с гръм и трясък, вивайки крака нагоре. Оказва се, че банановите обелки могат и да са полезни – за филтриране на вода.

Според бразилските медии, химичка на име Милена Бониоло от Федералния университет на Сао Карлос близо до Сао Пауло, е направила откритие, което би могло да спаси хиляди бананови обелки от боклука. Изсушени и смлени на прах, казва Бониоло, те могат да пречистват замърсени води.

За химичката вдъхновението за намиране на полезно приложение на банановите обелки дошло при мисълта колко много от тях ще бъдат „безвъзвратно загубени“. Тя смята, че само ресторантите в града й изхвърлят около четири тона бананови кори всяка седмица. Ако техниката за пречистване на вода се прилага, тя може да бъде евтина алтернатива на скъпите методи, използвани от индустрията в момента.

Банановите обелки са богати на отрицателно заредени молекули, така че те привличат тежките и положително заредени метални частици във водата. Технологията е и доста ефективна. При всяко третиране с кори на прах около 65% от водата бива обеззаразена. Процесът може да се повтори за пречиствае на водата напълно.

Започнах да го правя у дома си. Много е лесно“, казва Бониоло.

Откритието е направено като част от нейната докторска дисертация, но химичката се надява, че технологията й ще бъде реално използвана в индустрията. Освен това ще се осигури полезно приложение на органичните отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*