Китай може да преработва повторно ядреното гориво

Китайски учени са усвоили технологията за преработка на гориво от атомни електроцентрали, потенциално увеличавайки доставките на екологично чиста електроенергия, необходима за бързорастящата икономика на страната, съобщиха медиите в Пекин.

Пробивът ще увеличи многократно мощността, която може да се генерира от ядрените електроцентрали в Китай. Отпадъчните материали се обогатяват и биват възстановени за ново гориво.

Няколко европейски страни, Русия, Индия и Япония вече преработват ядреното гориво. Те прилагат технологии за отделяне и възстановяване на неизползваните уран и плутоний, намалявайки отпадъците и безопасно затваряйки ядрения цикъл.

Засега няма подробности за това дали Китай ще започне да прилага повторната преработка в промишлен мащаб.

Китай изпревари САЩ като най-големия енергиен потребител в света през 2009 г., година преди времето, когато се очакваше да стане това, според Международната енергийна агенция. Тя обаче е силно зависима от въглищата, голям замърсител на околната среда. Страната има 13 атомни електроцентрали и амбициозно планира да добави стотици нови.

Преработката на ядрени отпадъци за ново гориво коства значително повече от това да бъде веднъж използвано и после да се съхранява ядреният отпадък. Практиката обаче е спорна, защото извлеченият плутоний може да се използва в ядрени оръжия.

Ван Юнфенг, директор по проектите за държавната китайска национална ядрена корпорация, казва, че китайски учени са намерили химически процес, който е ефективен и безопасен.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*