Следващ детски лаптоп преминава сертификация

Отличителни черти на XO компютрите са ниската консумация на енергия и дисплеите, пригодени за работа на открито
Отличителни черти на XO компютрите са ниската консумация на енергия и дисплеите, пригодени за работа на открито

Нестопанската организация „Лаптоп за всяко детe“ подготвя следващ модел на своя продукт за децата в развиващите се страни. Ноутбукът XO 1.5 в момента преминава сертификация във Федералната комисия по съобщения (FCC) на САЩ.

XO 1.5 ще бъде евтин компютър с процесор VIA C7-M и 1GB оперативна памет, съобщи engadget.com. Моделът ще съдържа флаш диск с капацитет 4 GB и видео подсистема VIA Chrome9.

По всяка вероятност конфигурацията ще включва още 0,3-мегапикселова камера и слот за карти памет.

OLPC не е обявила официално датата на пускане на новия си продукт. Предполага се, че ако лаптопът премине успешно изпитанията на FCC, ще бъде достъпен за развиващите се страни към средата на годината.

Първите модели XO компютри пожънаха известни успехи, макар и не в очакваните мащаби. OLPC се натъкна на сериозни организационни проблеми, а в допълнение се появиха и конкурентни комерсиални предложения от големи имена в индустрията.

Редуцираният наскоро екип на Николас Негропонте обаче продължава своята мисия да осигури достъпни лаптопи за бедните деца по света.

Отличителни черти на този тип компютри са ниската консумация на енергия, вкл. и възможностите за алтернативно захранване, както и дисплеите, които са пригодени за работа на открито, под парещото слънце на Африка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*