CES: хай-тек гигантите нахлуват в интелигентния дом

За някои компании на потребителска електроника холът е само началото. Това, което предстои, е дом изпълнен с уреди и приспособления, свързани в мрежа и в състояние да бъдат управлявани дистанционно и програмирани да намаляват сметките за енергия.

На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас днес LG показа своята линия от Thinq “умни” устройства, които използват Wi-Fi връзка и интелигентно измерване, за да внесат в дома нови функции, като например програмиране уредите за работа в извън-пиковите часове или диагностициране на проблеми в уреда чрез онлайн обслужване.

Щандът на фирмата на CES включва набор от интелигентни уреди, включително мрежово-свързани пералня машина, сешоар, хладилник, прахосмукачка. Всички изделия могат да бъдат свързани в мрежа и контролирани чрез компютър или устройство със сензорен екран, като например е смарт телефон или таблет.

LG също показа някои функции от своите домакински уреди, които ги правят по-енергийно ефективни, като алтернативен дизайн на барабана за пране. В електрониката LG е направила подобрения на своите клетъчни телефони, за да намали консумацията на енергия и да подобри рециклирането.

Няколко стъпки по-настрана е щандът на Panasonic, където японският индустриален гигант е разположил с дисплей, показващ цялото оборудване, разработвано за нуждите на бъдещите енергийно ефективни и интелигентни домове. Panasonic тази година се фука със система за домашно управление на енергията, която използва малко устройство за свързване на уредите и зарядните за електрическите автомобили. На екрана се вижда потреблението на енергия и вода в реално време.

Освен тези две фирми има и други заявки към интелигентния дом. На CES други големи компании, сред които Toshiba и General Electric, се очаква да покажат цифрови разработки за управлението на енергията у дома. Няколко други компании пък работят по съчетаването на управлението на енергията със системите за сигурност на дома.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*