“Грийнпийс” класира най-зелените електронни уреди

Еко-групата “Грийнпийс” направи класиране на някои от най-екологичните електронни устройства. Класацията съвпадна с най-голямото световно изложение за потребителска електроника в Лас Вегас – CES.

Класирането е насочено към конкретни продукти, а не толкова към марки или производители. Оценявани са “зелени” настолни компютри, преносими компютри, нетбук компютри, монитори, мобилни телефони, смартфони и телевизори, достъпни на пазара през първото тримесечие на 2011 година.

„Нашето изследване показва, че производителите на електроника отбелязват видим напредък през последните няколко години с производство на продукти, които не съдържат най-лошите токсични химикали, по-енергийно ефективни са и е по-лесно да бъдат изпратени за повторна употреба или рециклиране“, казва Рене Бланшар, активист на еко-организацията.

Основните марки реагират на потребителското търсене на екологични подобрения и очакваме те да продължат да правят подобни нововъведения, за да направят всичките си продукти екологични”, каза още Бланшар в изявление.

„Следващото предизвикателство за индустрията e да разработи екологични продукти, които траят по-дълго и могат да се поправят, вместо да се сменят на всеки няколко години“, каза Бланшар.

21 водещи фирми електроника са били поканени да вземат участие в проучването. Повечето са приели, с изключение на Apple и Philips.

„Грийнпийс“ е класирала продуктите в съответствие с различни критерии, включително енергийна ефективност, продължителност на живота на продукти и енергията, използвана за производството.

Компютърният монитор VW-247H-HF, направен от Asus, се класира най-високо с 7,5 пункта по 10-точкова система. Тайванската компания има още един победител – в категорията „преносим компютър” с модела Asus UL30A.

В TM8172 от Acer носи най-добри показатели при нетбук компютрите, а HP Compaq 6005 Pro е водещ настолен компютър.

LC-52SE1 от японската Sharp лидер в телевизионната категория.

Sony Ericcson Aspen е постигнал най-високия резултат при смартфоните, а Samsung GT-S75550 е на върха при мобилните телефони.

Други компании участвали в класирането, саа Dell, Fujitsu, HCL, Lenovo, LG Electronics, Motorola, Nokia, Panasonic, Research In Motion, Toshiba и Wipro.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*