НАСА помага на фермери да използват водата ефективно

Учени от НАСА са разработили компютърна програма, която може да помогне на земеделските стопани да постигнат по-добро управление на напоителните системи в реално време, пестейки вода. Софтуерът използва данни от спътниците на НАСА, наблюдения на местното време и безжични сензорни мрежи, инсталирани из земеделските полета, за изчисляване на водния баланс в дадена област. Така системата може да предоставя информация на земеделските производители за водните потребности на техните посеви и насаждения. Тези прогнози са достъпни чрез компютри или преносими устройства.

Предоставянето на подробна информация за земеделските производители може да им помогне да постигнат най-ефективно използване на водите, смятат в НАСА. Агенцията работи заедно с фермери и лозари от Сан Хоакин в Калифорния за бета-тестване на новия софтуер. Това е част от 18-месечен изследователски проект за оптимизиране на управлението на напояването. Изследователите са разработили алгоритми, които могат да преработват суровите сателитни данни от НАСА и да ги обвържат с измерванията от безжичните сензорни мрежи за местните условия – температура, влажност, валежи. Системата може също да включва наблюдения на местното време и прогнози.

Проектът на НАСА ще се фокусира конкретно върху развитието на културите с течение на времето, за да се осигури пълна картина и история за това как растат насажденията. Тя ще разглежда например какви култури растат, кога достигат оптимален растеж, каква е плътността на посевите при различни условия. В допълнение проектът ще обобщава слънчево-водния баланс, ще оценява използването на вода при различните посеви и потребностите от напояване. Всичката информация ще се съхранява в централна база данни, за да могат стопаните да сравняват минали и текущи сезони и да се погрижат за по-доброто управление на техните системи за напояване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*