Японските автомобилни производители лансират водородни коли

Трите най-големи в Япония автомобилни производителя Toyota, Honda и Nissan са се обединили заедно с японски енергийни компании в един задружен съюз за лансиране на екологични, „зелени“ автомобили, задвижвани от водородни горивни клетки. Групата зове за изграждане на мрежа от станции за зареждане с водородно гориво.

Заедно с 10 японски енергийни предприятия, включително и рафинерии и дистрибутори на природен газ, фирмите искат да изградят мрежа от 100 станции за водородно зареждане до 2015 г. Станциите ще с разположени в градовете Токио, Нагоя, Осака и Фукуока.

Автомобилните компании са категорично решени да предприемат нов ход за налагане на превозните средства с водородни горивни клетки, които превръщат водород в електроенергия и отделят само водна пара. Компаниите твърдят, че създаването на инфраструктура за снабдяване с водород е от решаващо значение, докато производителите работят за намаляване на производствените разходи за превозните средства, задвижвани с водород с цел да ги направят икономически изгодни.

„Японски автомобилни производители продължават да намаляват драстично разходите за производство на такива системи и се стремят да започнат доставките на автомобили с водородни горивни клетки на японския пазар през 2015 г., – казва обединението. – С цел да се намали значително количеството на CO2, излъчван от транспортния сектор, автомобилопроизводители и доставчици водородно гориво ще работят заедно за ускоряване на въвеждането на автомобили с водородни горивни клетки и развитие на мрежа за доставка водород из цяла Япония.“ Дружествата не посочват колко са планирали да инвестират в проекта.

Макар изцяло електрическите автомобили, като Nissan Leaf, и хибриди като Prius на Toyota да са много широко експонирани напоследък, горивните клетки се възприемат като по-мощната алтернатива. Пречки пред нея обаче са скъпото производство и липсата на цялостна мрежа за зареждане с гориво.

Toyota, пионер при хибридните коли, задвижвани с бензинов двигател и електрически мотор, обяви, че планира да започне продажбата на автомобили с водородни горивни клетки до 2015 година. Фирмата прилага своята хибридна технология при тези превозни средства, заменяйки бензиновия двигател с горивни клетки.

Honda пък през 2008 г. започна да доставя 200 броя водородни автомобили модел 200 FCX Clarity, които се отдават под наем за клиенти от САЩ, Япония и по-късно Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*