В САЩ електрическите превозни средства ще трябва да произвеждат звук

Хибридните автомобили са чудесна нова технология и е прекрасно, че вече щъкат по пътищата на света. Но електрическите коли, особено при ниски скорости, са много тихи – много по-тихи от типичен двигател с вътрешно горене. И докато това може да е привлекателна особеност за някого (все пак винаги е добре дошло да се намалява шумът), то в някои отношения тя е по-скоро проблем, отколкото предимство.

В пешеходните среди децата, хората с нарушено зрение, а и други се нуждаят от онзи типичен звук на превозните средства, който им помага да усетят кога към тях приближава кола. Ето, че някои от първите стъпки в тази посока са факт: американският президент Обама току-що подписа Закона за повишаване на безопасността на пешеходците 2010, който в крайна сметка ще изисква хибридите, електрическите автомобили и други тихи превозни средства да излъчват някакъв звук, за да гарантират безопасността на пешеходците наоколо.

Това е само първата стъпка в този процес. Законът изисква от главния секретар по транспорта да “проучи и установи стандарт за безопасност на моторните превозни средства, който да осигурява средства за предупреждаване за незрящите и другите пешеходци, когато към тях се приближава моторно превозно средство.“ Е, ще минат няколко години, преди подобни мерки да бъдат въведени и да влязат в сила.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*