Volvo показва как електрическите батерии остават невредими в катастрофа (+ видео)

Електрическите версии на конвенционалните бензинови превозни средства може и да изглеждат по същия начин, но в тях големите двигатели са заменени с по-малки мотори, има огромни батерии, няма резервоар за бензин. Тези различия са достатъчни да подпомогнат или да компрометират оригиналните системи за безопасност.

За да покаже безопасността на своя бъдещ електрически C30, Volvo пусна видео със запис на краш-тестове на автомобила. Видеото показва, че електрическите версии на автомобилите са толкова безопасни, колкото и конвенционалните им “братя”, оборудвани с двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

Видеото показва прототип на електрическия C30 с 300-килограмова батерия в катастрофа със скорост 65 км./ч. Наслагвани чрез компютър обозначения, вградени във видеото, показват къде в корпуса се намира T-образната батерия на превозното средство, какво се случва с нея при катастрофата и как тя остава напълно непокътната и невредима, въпреки високата скорост при катастрофата.

Тестът доведе до точно тези резултати, които очаквахме”, коментира Ян Айвърсон, старши мениджър по безопасността във Volvo, в изявление. “Електрическият C30 предлага същата висока степен на безопасност като C30 с двигател с вътрешно горене. Предната част се деформира и разпределя енергията на катастрофата, както очаквахме. Както батериите, така и кабелите, които са част от електрическата система, останаха напълно непокътнати след сблъсъка”.

Volvo често се бави с възприемането на новите технологии, тъй като държи на своите високи стандарти за безопасност. Докато някои производители вече предлагат електрически автомобили от края на миналата година, а много други ще сторят това тази година, Volvo ще пусне само един малък демо автопарк от електрически C30 по някое време тази година – за тестване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*