Mercedes прави околосветско пътешествие с електромобили

Докато все повече нови играчи навлизат в сферата на електрическите автомобили, екип на Mercedes-Benz ще се опита да демонстрира ефективността и пригодността на новите возила за всекидневна употреба. Екипът ще заложи на коли с горивните клетки. Тимът ще обиколи земното кълбо с три от първите серийно произвеждани превозни средства с водородни горивни клетки B-Class F-CELL.

Освен всичко, по този начин производителят ще започне кампания за разработване на глобална мрежа от станции за снабдяване с водород.

B-Class F-CELL използва електрическа система за задвижване, захранвана от горивни клетки, което генерират електрическа енергия посредством химическа реакция между водород и кислород. Способна на пробег от около 400 км и радвайки се на кратко време зареждане, с околосветското си пътешествие тази кола трябва да подчертае готовността на автомобила за всекидневна употреба както в градските райони, както и за по-дълги пътувания.

За да преодолее настоящата липса на станции за зареждане с водород, Mercedes си е осигурила помощта на международната компания Linde AG, която ще доставя водород чрез своите локации и представителства по целия свят. В най-отдалечените райони пък цистерна, разработена специално за турнето, ще бъде на линия за зареждане с гориво на леките автомобили.

От Mercedes казват, че като признание за изобретяването на автомобила пред 125 години сега околосветската обиколка на F-CELL ще продължи точно 125 дни. Тя ще мине по маршрут, който ще преведе колите през през четири континента, 14 страни и голямо разнообразие от климатични зони. Разнообразните пътни условия ще помогнат за доказване на техническата зрялост на B-Class F-CELL.

Започвайки от Щутгарт, Германия, на 30 януари, околосветската обиколка на Mercedes-Benz F-CELL ще мине през Франция, Испания и Португалия, преди да продължи през Северна Америка, където колите ще минат през САЩ и Канада. След пътуване из Австралия превозните средства ще стигнат до Азия и ще минат през Китай, Казахстан, Русия и Северна Европа, за да се завърнат в Щутгарт в началото на юни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*