Най-лекият в света твърд материал, „замразен дим“, става още по-лек

Изследователи са създали нова аерогел, който се гордее с невероятна сила и невероятно голяма площ. Наречен “замразен дим” заради полупрозрачния си външен вид, този аерогел се произвежда от гел, в който течната съставка на гела е заменена с газ. Резултатът е най- лекият възможен твърд материал.

Новият аерогел MCNT може да се използва в сензори за откриване на замърсители и токсични вещества, химически реактори, както и електронни компоненти.

Аерогелът MCNT е базиран на въглеродни нанотръбички. Въпреки че традиционно аерогеловете се произвеждат от силициев диоксид, метални оксиди, полимери и въглеродни материали и вече се използват за топлоизолация на прозорци и сгради, ракети за тенис, гъби за почистване на нефтени разливи и други продукти, то малцина учени досега са имали успех в създаването на аерогелове от въглеродни нанотръбички.

С плътност от едва 4 mg/cm3 този аерогел е гъвкав и разтеглив, радват се неговите създатели. Освен това е отличен проводник на електричество, което го прави идеален за сензорни приложения и му дава потенциал да бъде използван в електрониката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*