Проектантите трябва да разбират и от микрогенерация

Липсата на познания в областта на микрогенерацията при проектантските бюра може да се окаже вредна за клиентите им, твърди британски експерт. Това, разбира се, важи за страните, където преференциалните тарифи обхващат и маломерни, “домашни” инсталации.

Лори Ейв, директор на британската Source Renewable, смята, че преференциалните цени за изкупуване на чиста електроенергия са добър “начален тласък” за индустрията за малки ВЕИ проекти, но това не е достатъчно.

Британските преференциални тарифи бяха въведени през април 2010 г., за да създадат стимул за въвеждането на маломащабни ВЕИ проекти. Според експерта обаче в момента процесът на инсталиране на такива технологии „може да бъде доста неудобен“ и това може да възпира някои потребители.

Проектантските офиси се нуждаят от по-добра информираност за вграждането на системи за микрогенерация – някои са напълно наясно с материята, но не всички. Самият процес може да бъде опростен и направен много по-лесен, вярва Ейв.

Според нови данни, през 2010 г. повече от 16 000 инсталации в домашни жилища във Великобритания са били акредитирани за продажби на електроенергия по преференциалната тарифа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*