Българска фирма лансира LED билборд, захранван от слънцето

Изпълнителниет директор на Мегатекс Николай Зарков пред LED билборда

Ново мултимедийно решение, което съчетава две от възможно най-екологичните технологии в едно – LED екран и соларно захранване – разработи българската фирма Мегатекс.

Соларният панел с мощност от 5 киловата осигурява енергия за електронното оборудване на екрана. Самият екран е с голям размер и е предвиден за ползване на открито – той може да се инсталира на стадиони, концерти, както и да се използва като билборд. Това, което го отличава благодарение на соларния панел, е фактът, че може да се инсталира на места без достъп до електричество, като например магистрали.

Самият дисплей е с размер 4 на 3 метра. “Разбира се, възможни са и много по-големи размери на екрана и различни формати на изображението. Тези параметри са в зависимост от конкретните нужди на клиентите”, уточниха от Мегатекс.

За да осигурява 5 киловата мощност за големия дисплей, соларният масив всъщност се състои от няколко соларни панела. Общият им размер е 4800 х 7200 мм. От Мегатекс са заложили на соларната технология с най-висока ефективност – соларни клетки на базата на монокристален силиций.

Изпълнителниет директор на Мегатекс Николай Зарков пред LED билборда

Тъй като слънцето, както и вятърът, са непостоянни източници на енергия, подобна комбинация предполага използването на система за съхранение на генерираната електроенергия. От Мегатекс са избрали за съхранение на енергията в системата да се използват оловни акумулатори и специализиран контролер за управление на зареждането.

Инсталацията може да бъде закупена, но също така може и да се използва „под наем“. Последното е удачно за всеки потребител, който би искал да ползва системата еднократно. Минималният срок за отдаване под наем е 2 дни, уточняват от Мегатекс.

За инсталирането на системата следва да се предвидят 4 до 6 часа, в зависимост от условията, обясняват още от българската фирма.

Мегатекс е специализирана в производството на LED продукти, като LED стени, екрани, спортни системи, дигитални часовници и термометри, дигитални транспортни системи. Фирмата продава своите продукти на четири континента – Европа, Америка, Африка, и Азия. Въвеждането на ефективния, екологично чист екран ще осигури на фирмата път към нови пазари и ще заздрави позициите й на пазарите, които вече познават нейните продукти.

2 коментара

  1. този смешник зарков още ли съществува?

  2. божееееееееееееееееееее,

    опомни се

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*