Samsung вгражда по-дълготраен елемент в чиповете

Деутерият може да се прилага в полупроводниците, за да повиши надеждността и дълготрайността на електронните компоненти
Деутерият може да се прилага в полупроводниците, за да повиши надеждността и дълготрайността на електронните компоненти

Южнокорейската компания Samsung получи лиценз от Университета на Илинойс за използване на деутерий в своите чипове. Очаква се това да доведе до създаване на по-дълготрайни електронни компоненти.

Деутерият е тежък изотоп на водорода, който може да се прилага успешно в полупроводниците, за да потуши ефекта „горящ носител“ и така подобри надеждността и дълготрайността на електронните компоненти, съобщи 3DNews.

Явлението „горящ носител“ се наблюдава при дупки и електрони с ненормално високи енергийни характеристики. От доста време учените търсят начини за преодоляване на проблема, като едно от решенията е именно чрез използване на деутерий.

С технологията на Илинойс са свързани пет патента на САЩ и един в Южна Корея. Те се държат от учените Джозеф Людвиг, Карл Хес и Чинджу Ли.

Людвиг е професор във факултета по електроника и компютърно инженерство в Университета на Илинойс. Хес, който наскоро се пенсионира, нееднократно е награждаван за своите открития. Чинджу Ли пък се занимава с научни разработки в Intel.

Лицензният договор дава право на Samsung да използва технологиите за целия срок на действие на патентите. Финансови подробности за споразумението не са огласени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*