Базови станции на GSM мрежа в Индия се захранват от слънцето

От своите клетъчни телефони очакваме винаги да работят – особено в най-критични моменти. Затова сериозните мобилни оператори се грижат за пълното подсигуряване на т. нар. базови станции с електричество. Най-масовата практика е в добавка към основното електрозахранване да се монитира и локален генератор, който да захрани станцията в случай на прекъсване на основното захранване.

Един оператор в Индия е решил да отиде крачка отвъд това решение. Vihaan Networks Limited (VNL) заедно с доставчика на литиево-йонни батерии Boston Power обяви, че VNL ще започне да тества маломерни телеком станции, захранвани с батерии на Boston Power, които пък ще се зареждат чрез соларни панели.

Комуникационните станции, наречени WorldGSM, са проектирани да работят изцяло със захранване от няколко слънчеви панела и няма да са свързани към електропреносната мрежа. Такава станция може да бъде „издигната“ буквално за половин ден. Батериите пък могат да захранват една станция в продължение на до три дни без слънчева светлина.

Идеята за този подход възникнала по време на Световния икономически форум в Давос, където главните изпълнителни директори на двете компании се срещнали след спечелването на награди „Технологичен пионер“.

VNL нарича кулите WorldGSM „микротелекоми“, защото те са предназначени за милиардите хора, които живеят в селски райони извън обхвата на мобилните мрежи.

Именно в такива области е подходящо и съчетаването на клетъчен телефон със соларно захранване – едно отлично решение поради липсата или трудния достъп до електропреносна мрежа, както високите цени на тока.

Базовите станции WorldGSM в момента са в процес на изпитване и ще бъдат разположени из различни области из Индия тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*