Пазарът на „смарт“ енергийни системи в Европа ще достигне $25 млрд. до 2020 г.

Пазарът на „смарт“ системи за електроенергия в Европейския съюз се очаква да се развива бързо през следващите години и да достигне обем от 24-26 милиарда долара в периода до 2020 г., се казва в доклад на Greenbang, независима изследователска агенция.

Правителствените инициативи, нарастващото търсене на енергия, както и растящите цени на петрола се очаква заедно да доведат до инсталирането на 133 до 145 милиона интелигентни измервателни уреди до края на десетилетието. Неотдавна ЕС си постави за цел инсталирането на интелигентни измервателни уреди в 80 на сто от домакинствата до 2020 година.

Първите страни, където този пазар ще разцъфти, вероятно ще са тези, които все още не са внедрили интелигентното отчитане в някакъв смислен мащаб, се посочва в доклада. Това са Германия, Великобритания и Полша. Франция и Испания също се очаква да окажат значително влияние през следващите няколко години, като някои от тях обявиха проекти, които вече са в ранните си етапи на изпълнение.

Смята се, че само около 53 милиона интелигентни измервателни уреди са инсталирани из Европа в момента.

Основен двигател за промяната ще е променящата се природа на енергийните доставки, където възобновяеми източници като вятърната и слънчевата енергия, играят все по-голяма роля. Те обаче са непостоянни по своя характер и ще изискват онзи вид комплексно управление, който само интелигентните измервателни уреди могат да предоставят.

Пречките пред възприемането на умните системи са стандартните проблеми, пред които са изправени много нови технологии, а именно разходите, липсата на стандарти и първоначалната съпротива от страна на потребителите. В крайна сметка, се казва в доклада, тежестта на разходите ще трябва да падне върху домакинствата, при които се монтират новите технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*