Енергийното управление в дома – в комплект със сигурността?

Контролният панел съчетава управлението на сигурността на дома с управлението на електроуредите

Vivint е американска компания за охрана и сигурност на домовете, която търси начин да се разраства в сферата на управлението на енергията в дома и соларния бизнес. Това, с което е интересна, е не самият й продукт, а по-скоро знаковото съчетаване на различните видове услуги – сигурността на дома и управлението на енергията в дома. Може би нейният бизнес-модел ще се окаже един от успешните модели, които да се наложат в обозримо бъдеще в сферата на интелигентните домашни системи.

Контролният панел съчетава управлението на сигурността на дома с управлението на електроуредите

Когато става дума за смарт-грид програми, най-често става дума за уреди, които доставчикът на електроенергия монтира в домовете. Тези уреди позволяват наблюдение на енергийната консумация в дома и програмиране на електроуредите да работят в ненатоварените часови зони, така че да се спестят пари. Но подобни функции за управление на енергията се предлагат най-често като самостоятелно устройство или в най-добрия случай като част от системите за домашно забавление.

Vivint комбинира енергийното управление на дома с управлението на сигурността на дома. Нейната система работи чрез сензорен панел, който контролира едновременно сигурността и електроуредите в дома. Устройството позволява на хората дистанционно управление на термостатите в дома, чрез смартфон или през уеб страница.

Най-новата версия разширява автоматизацията на енергийното управление на дома, като добавя връзка с безжични ключове за осветлението и безжично регулирани контакти за включените устройства. Системата използва протокола Z-Wave за комуникация с главния контролен панел, който пък използва мрежата на мобилните телефони, за да се свърже с Vivint.

През следващите месеци компанията планира да предложи и монтаж на соларни инсталации. Според ръководството на фирмата, тези отделни неща – сигурността, енергийното управление и соларните системи – по естествен и логичен път вървят заедно и могат да се съчетаят като услуги от един доставчик.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*