Колко зелени са зелените твърди дискове?

Любознателните младежи от технологичния сайт Ars Technica имат нещо да кажат по отношение на “зелените” твърди дискове за компютри. Те са си поиграли да сравнят няколко “зелени” модела спрямо обикновени модели, за да видят колко енергия ще се спести по този начин.

Първото нещо, което следва да се отбележи, е че “зелените” твърди дискове са обикновено по-бавни от традиционните модели. Така те пестят енергия. Техните въртящи се плочи се движат със скорост 5400 оборота в минута, вместо традиционните 7200 при не-зелените дискове. Освен това влизат в режим на “сън” доста по-скоро, само след няколко минути бездействие.

В експеримента си любознателните мадежи са установили, че например 1TB Western Digital Caviar Green модел, който работи на 3 Gb/s и e с 32 MB кеш, консумира средно 4,8 вата при четене и писане, 2,82 вата при празен ход и 0,38 вата в режим на стендбай или “сън”. WD Caviar Black със същите характеристики консумира 8,4 вата при четене и писане, 7,8 при празен ход и 1 ват в режим на готовност или в неактивен режим.

При други линии твърди дискове икономиите на енергия са още по-скромни. Един EcoGreen Samsung 5400 RPM твърд диск на име HD103SI има данни за потреблението на енергия от 5,6/4,4/1 вата, докато еквивалентен 7200 RPM не-зелен модел HD103SJ работи на 7,2/6,3/1 вата. Зелената линия на Seagate Barracuda с 5 900 RPM използват 5,4 вата по време на четене / запис и 4,8 вата при празен ход, докато не-зеленият Barracuda XT харчи 9,23 по време на четене / запис и 6,39, когато бездейства.

Е, сами по себе си тези цифри звучат добре. Все пак не бива да се забравя, че хард-дискът “яде” относително малка част от консумацията на енергия на целия компютър. И като цяло подобни спестявания е малко вероятно да доведат до осезаема промяна в сметките за електроенергия в посока намаление. Но нали именно малките неща в живота правят големите промени?

Който няма нужда от максимална производителност, няма причина да не избере „зелени“ дискове. Още повече с това ще си спести и няколко децибела от шума в стаята.

Той може да постигне дори повече, ако се насочи към SSD диск. Твърдотените дискове са много бързи и производителни, абсолютно тихи и харчат нищожно количество енергия.

В допълнение към това може да се заложи на по-малък или по-икономичен дисплей, (LED вече настъпват към пазара), процесор с по-ниска мощност или просто лаптоп.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*