Графични процесори ще подпомагат открития в бионауките

Симулации, които досега са отнемали 30 дни на компютър с CPU, сега ще се изпълняват за 1 ден на GPU-базирани работни станции
Симулации, които досега са отнемали 30 дена на компютър с CPU, сега ще се изпълняват за 1 ден на GPU-базирани системи

Нова система на графичната компания Nvidia ще позволи на изследователите да правят открития в бионауките. Tesla Bio Workbench превръща стандартния персонален компютър в изчислителна лаборатория, способна да обработва сложни биологични кодове.

Системата ще намери приложение при създаване на лекарства и определяне на ДНК последователности, като предложи 10-20 пъти по-висока скорост на изчисленията, благодарение на графичните процесори (GPU) Nvidia Tesla.

Решението включва и набор от оптимизирани за GPU бионаучни приложения за изследвания в молекулярната динамика и квантовата химия. Създаден е също специален сайт за сваляне на нови приложения, проверка на резултати от тестове, четене на научни материали, обсъждане във форума на разработчиците, подробна информация за работни станции и клъстери на база Tesla GPU и др.

Симулации, които досега са отнемали 30 дена на компютър, където основна роля играе централният процесор (CPU), сега ще се изпълняват за 1 ден на GPU-базирани работни станции, посочва Джон Стоун, старши програмист в Университета на Илинойс.

Един графичен процесор е 4-5 пъти по-бърз от CPU в повечето типични симулации, смята Ерик Линдал, професор в Центъра за биомембранни изследвания в Стокхолмския университет. Според него, в следващите няколко години работните станции с няколко графични карти ще заемат голяма част от пазара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*