Mazda готова да наваксва: най-сетне планира електрически автомобил

Mazda ще започне да продава електрическа версия на своя модел Demio от следващата година, обяви днес фирмата. Това ще стане през 2012 г., разкри NY Times. Първоначално возилото ще се продава на правителствени служби и фирми с големи автопаркове и то само в Япония.

В глобалната надпревара на автомобилните производители да разработят и покажат електрически автомобили почти не останаха играчи, които да не са дали своята заявка за дял на бъдещия пазар на електро-возила. Mazda бе една от малкото, които до този момент мълчаха по този въпрос, давайки преднина на съперници като Toyota и Nissan, както и на куп други производители като General Motors, VW и др. Изглежда обаче от японската марка са решили да поправят това недоразумение.

Моделът Demio е известен на пазара и като Mazda 2 (най-вече извън Япония). Засега не е известно дали Mazda ще лицензира нечия технология за електрическа задвижваща система или разработва своя собствена.

Плановете на Mazda за електрически превозни средства попадат извън новата й инициатива Skyactiv, която представлява интегриран подход на компанията към инженеринга на двигателя, трансмисията и шасито. Въпреки това фирмата ще пусне различни електрически системи – например регенеративни спирачки и хибридни двигатели – още през 2011 година под името Skyactiv.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*