LED и EnergyStar подобряват ефективността на телевизорите

Колкото по-нов е даден „плосък“ телевизор, толкова по-висока е неговата енергийна ефективност, според проучване, публикувано от индустриалната група „Асоциация за потребителска електроника“. Асоциацията е направила анализ, извършен от фирмата за технически услуги Tiax, който е установил значително намаление на потреблението на електроенергия от телевизорите с плосък екран в периода от средата на десетилетието до 2010 г.

Средната консумация на енергия в режим на активна работа при един LCD телевизор с плосък дисплей с размери между 35 и 54 инча е около 250 вата в периода 2005-2007, но сега тази консумация е спаднала до около 100 вата, според проучването. От 2003 до 2010 енергийната интензивност на LCD технологията – това ще рече използваната мощност на единица площ – е спаднала с 63 процента по отношение режимите на активна работа и с 87 процента за „стендбай“ режим.

Плазмените телевизори традиционно гълтат повече енергия от LCD екраните, се казва в изследването, но и при тях има радикално подобрение на ефективността през последните няколко години. От 2008 г. до 2010 г., енергийната интензивност на плазмите в режим на активна работа е спаднала с 41%, а в режим „стендбай“ е налице спад с 85 на сто.

Според анализ на CNET, средната консумация на енергия при плазмените телевизори е 301 вата. За традиционните LCD тя е 111 вата и 101 вата за тези със светодиодно осветление.

Трите най-големи фактора, които определят консумацията на енергия, са големината на екрана, типа на телевизора и настройките на картината. Настройките на дисплеите за магазини и други обществени места най-често са предварително подредени така, че екраните да са много ярки, което води и до повишена енергийна консумация.

Енергийните сертификати EnergyStar и конкуренцията в индустрията са спомогнали за ускоряването на този процес по подобряване на енергийната ефективност, според проучването. На техническо ниво факторите, които са изиграли най-голяма роля, са увеличеното използване на светодиоди и подобряването на електрониката, управляваща енергоконсумацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*