Liberty E Cars: България има добри специалисти по софтуер и електроника за електромобили

Бари Шрайер, CEO на Liberty E Cars

България има квалифицирани и опитни специалисти в областта на електрониката и софтуера за електрически автомобили. Това е нейният коз в световната надпревара на тази нова бизнес-арена. Това сподели Бари Шрайер, CEO на британската фирма Liberty E Cars, която миналата седмица обяви намерението си да направи завод за задвижващи системи за електромобили у нас.

Бари Шрайер, CEO на Liberty E Cars

Liberty E Cars произвежда електрически задвижващи системи за новото поколение електрически превозни средства. Фирмата се хвали с първата по рода си луксозна, изцяло електрическа и изцяло 4?4 задвижваща система, наричана още „Range Rover в електрически вариант“. Тази задвижваща система е подходяща за всъдеходни лични автомобили, както и електрически микробуси и автобуси.

Liberty E Cars вече е получила заявка от договорен партньор, заради която трябва да произведе задвижващата технология за 10 000 електрически автобуса. „Търсим къде да изнесем производството си и затова имаме срещи с българския министър на икономиката Трайчо Трайков“, сподели Шрайер.

Британската фирма няма да произвежда самите автобуси, уточни нейният шеф. Това, което евентуално ще се сглобява у нас, е задвижващата система, т. е. Комплектът от батериите и електрониката за управление на електричеството.

Ако Liberty E Cars избере България за своя завод, фирмата ще наеме 750 души в завода си.

Ще има много хора, които ще са ангажирани с правенето на този сложен софтуер за управление на електричеството. България има репутация на страна с много добри софтуерни специалисти“, посочи Шрайер и добави, че това е един от основните плюсове на страната ни в глобалната конкуренция на пазара на електромобили. „Имате много добри специаилсти по информационна архитектура, което е най-важното нещо в нашето търсене. Тук има много добре обучени и квалифицирани, опитни хора.“

В допълнение страната ни има и амбицията да си върне добрите позиции в сферата на електрическите превозни средства. Това дава на потенциалния инвеститор вяра, че кабинетът ще осигури възможно най-добрите условия заводът да бъде разкрит именно в България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*