53 мегавата лед: нов вид аклиматизация

Ледената епоха е тук, съвсем реално и съвсем сериозно. А ютилити компаниите плащат за това. Ако инициаторите успеят да реализират дръзкото начинание, скоро големи региони в Южна Калифорния – един доста горещ щат – ще бъдат покрити с ледени блокове.

Местната власт в Южна Калифорния и компанията „Ice Energy“ започват преговори за стратегия за широкомащабно въвеждане на климатични системи с лед, което до голяма степен ще облекчи потребността от закупуване на нови и мощни климатици от масовия тип. В някои случаи новите климатични системи ще са притежание на местните ютилити компании.

Взети заедно, тези нови ледени климатици, които ще се внедрят из Южна Калифорния, ще доведат до съхраняване на енергия от порядъка на 53 мегавата. Иначе казано, тези климатици, които са в същото време и система за съхранение на енергия, ще могат да осигуряват всяка година по 64 гигаватчаса, смятано по дневна тарифа.

Ледените климатици по принцип носят по-висока ефективност, като произвеждат лед през нощта. По този начин те „прехвърлят“ натоварването – енергията, която е необходима за функциониране на климатика – от периода на горещото пладне чак към средата на нощта, когато е малко по-хладно и климатичните системи работят по-лесно, а в същото време цената на тока е по-ниска и натоварването на електрическите мрежи е най-слабо.

През деня ледът се топи бавно, а хладината от него се прехвърля чрез топлообменници към помещенията в сградата. Шестте часа време, през което ледът може да се топи и да осигурява охлаждане, са напълно достатъчни да осигурят аклиматизация на всяка сграда през по-голямата част от работния ден, като намалят енергопотреблението в пиковите часове. Самите гигантски машини за лед обичайно се позиционират под паркинг-площите.

Ледените климатици не са нещо ново. Те са били прилагани още през 20-те години на миналия век, когато кината се научили да ги използват, за да привличат повече хора в знойните вечери през лятото. Има сведения, че системи за охлаждане с лед са използвани още в римско време. В най-ново време климатиците, работещи с лед, понякога се използват от големи магазинни центрове (т. нар. молове) и университетски сгради.

„Ледената“ енергия все още представлява само малка част от пазара. Компанията „Ice Energy“ се опитва да насърчи използването им и да ускори продажбите им, като предлага различни стимули за притежателите на сгради, които внедрят такова решение. За съжаление възвръщането на инвестицията отнема доста време, ако изобщо се стигне до връщане на инвестицията. Някои ледени климатици дори консумират повече електроенергия от обикновените климатици. Затова е важно притежатялет на сградата да има ясна програма за измерване на енергопотреблението и да може да калкулира ползите от технологията на „ледената епоха“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*