Найлоновите торбички били по-зелени от хартиените? Така казват еколози!

Изглежда доста съмнително, нали? Някак си малко неща някога са изглеждали толкова сигурни и безспорни като това, че найлоновите торбички за вредни за природата. Нормално е човек да повдигне вежди при вида на подобно твърдение, но то е публикувано от сериозно издание и се базира на сериозни научни изследвания.

Вестник „Independent“ разкрива съществуването на доклад, поръчан от британското правителство, който заключава, че найлоновите торбички са всъщност по-малко вредни за околната среда от хартиените или памучните. Звучи скандално, неправдоподобно и еретично. Но нали именно хартията е една от основните причини за изсичането на гори по цял свят?

Докладът е написан от Крис Едуардс и Йона Мейхоф Фрай по поръчка на Агенцията за околната среда в Обединеното кралство. Според сведенията, обикновените найлонови торбички са 200 пъти по-щадящи за климата от тези, направени от памук, предпочитани от повечето природозащитници-проповедници.

И ако това не е достатъчна провокация за възприятията и здравия разум, в доклада се твърди още, че тези проклети, забранени на много места по света пластмасови торби са причина за отделянето на въглероден диоксид, който се равнява на една трета от този, отделян при производството на хартиени торби.

Учените са направили много прост извод – че найлоновите торбички са по-зелени, защото са по-леки.

Остава любопитно защо това проучване не е публикувано никъде все още. Въпреки че е било представено преди една година.

То, изглежда, все още е обект на разглеждане, макар че еко-агенцията на Обединеното кралство обещава да го направи достояние за общественото внимание съвсем скоро.

1 коментар

  1. Хората не се замислят, а само поемат, каквото им се подаде.. Стига им да зърнат агитпроп-кампанията на БНТ за торбичките и за миг, без да вложат и капка мисъл, са съгласни и са ‘еко’. Хубаво е, че точно в такъв сайт се пише за това..
    Както стана след Неудобната истина на АлГор. Добре, че възбуди интереса ми, та да погледна и други източници и да разбера за каква канска манипулация и извъртане на фактите става дума..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*