Южна Корея ще инвестира $266 млн. в зелено корабостроителство

Южна Корея ще похарчи 300 милиарда вона, което прави 266 милиона щатски долара, в рамките на следващите 10 години за изграждането на технологии за нисковъглеродни, „зелени“ кораби, съобщи Ройтерс. Това е опит на страната да си върне статута си на водеща в корабостроенето в световен мащаб – титла, която й беше отнета от Китай.

Министерството на икономиката на знанието обяви в изявление, че две трети от общата инвестиция ще дойдат от правителството, а останалата част – от частния сектор. С това страната ще заложи на перспективата, че корабостроителният пазар в света ще се насочи към енергийно-ефективни и нискоемисийни плавателни съдове.

Очевидно Южна Корея иска да настигне Китай, която спечели титлата най-голямата корабостроителна нация в света през миналата година благодарение на агресивното си финансиране и конкурентоспособността на цените си.

Зеленото корабостроителство става все по-актуална тема, когато се говори за екология и зелени технологии. Корабоплаването е индустрия, за която е много характерен големият въглероден отпечатък, тъй като това е вид международен транспорт и е трудно да се регулира – в този глобален бизнес национални или регионални ограничения е трудно да бъдат наложени.

Неотдавна в глобалното уеб-пространство се появи база данни, която рейтингова енергийната ефективност на корабите: ShippingEfficiency.org. Тя дава оценка и рейтинг на ефективността и коефициента на излъчваните вредни емисии за 60 хиляди кораба в световен мащаб с цел да подтикне собствениците на кораби да започнат да използват по-чисти и по-ефективни плавателни съдове. Други опити за „озеленяване“ на корабоплаването включват разработването на технологии за едновременно обезсоляване на вода, производство на водород и третиране на отпадъчни води.

Южна Корея разполага седем корабостроителници, предимно на Hyundai Heavy Industries, и си е поставила за цел за 2011 г. да реализира поръчки в размер на 50,9 милиарда щатски долара. Това е д 35% повече от общия обем на поръчките през миналата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*