Как в Оклахома намалиха употребата на енергия в пиковите часове с 33%

Тази история е интересна по няколко причини. Може би най-вече защото Оклахома не е щат, известен с прогресивни енергийни политики – жителите неколкократно си избират сенатор Джеймс Инхоф, който е може би най-малко „зелен“ измежду всички управници в САЩ. Но това не пречи на местната електрическа компания да е сред пионерите с пилотна програма, предназначена за намаляване на използването на енергия по време на пиковите часове. Резултатът? Участниците в проекта са намалили използването на енергия с впечатляващите 33%.

С цел да се забави добавянето на още съоръжения за генерация на база изкопаеми горива до 2020 г.електроразпределителната компания в Оклахома решила да опита пилотна програма за формиране на цени за електроенергията въз основа на времето на употреба. Оклахома е силно зависима от изкопаемите горива (както може да се направи извод от убеждението на сенатора Инхоф, според когото „глобално затопляне е измислица“). Все пак 2500 жилища били оборудвани с уеб портал, който показва в реално време консумацията на всеки уред, помагайки на домакинствата да решават да решат кога да се използват дадени уреди. След това било въведено ценообразуването според часовите зони, така че да се насърчи отместването на енерго-консумиращите дейности за време извън пиковите часове.

В общи линии работата на интернет портал е да казва на потребителите на енергия колко им струва работата на всеки конкретен уред, като съдомиялната машина, пералната машина, сушилнята – според конкретния момент от деня. Използване на енергия по време на пиковите часове, като вечер, когато всички се прибират у дома и светват лампите и телевизорите, е по-скъпо за отделния индивид и повече натоварва мрежата. Правейки същите неща в друго време, например нощем или следобед, същите дейности струват по-малко и натоварват мрежата много по-леко.

Крайният резултат? – потреблението на електроенергия в пиковите часове спаднало с цели 33 процента!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*