Електронните отпадъци – бизнес с голям потенциал

Ако се третират правилно, е-отпадъците могат да влязат отново в употреба и да генерират свежи приходи
Ако се третират правилно, е-отпадъците могат да влязат отново в употреба и да генерират свежи приходи

Световният  пазар на рециклирани е-отпадъци ще нарасне от $5.7 милиарда през 2009 г. до почти $14.7 милиарда в края на 2014-та, или с над 20% годишно, сочи проучване на ABI Research. Това са приходи, генерирани от рециклиране на ценни материали от електронните отпадъци.

Въпреки че правната рамка за рециклиране остава най-силна в Европа, благодарение на директивата WEEE, усилията, положени от нетърговски групи като BAN и e-Stewards, водят до подобрения и в много други региони по света, особено в САЩ.

Компании като Apple наблягат все повече на зеления си имидж. CEO-то Стив Джобс включи в своята реч темата за рециклирането, когато преди броени дни представи таблета iPad. От Купертино обръщат внимание на своите клиенти как да рециклират продуктите на Apple.

В зависимост от начина на третиране, излязлото от употреба електронно оборудване може да представлява или значителна екологична дилема, или потенциална икономическа изгода. Ако се третират правилно, е-отпадъците могат да влязат отново в употреба и да генерират свежи приходи.

Неправилно третирани отпадъци представляват масивна заплаха за екосистемата. Те могат да доведат до замърсяване на почвата, въздуха и водата, като същевременно излагат работниците, жителите и дивата природа наоколо на множество опасности.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*