Кое е по-екологично: бидето или тоалетната хартия?

Зелената кауза в технологиите вече обхваща компютърните системи, автомобилите, строителството на сгради, енергетиката. Но кой би повярвал, че „зеленото“ вече е достигнало чак до домашната тоалетна?

Готови ли сте да се обзаложите коя практика е по-екологична: използването на биде или на тоалетна хартия?

Пред този фундаментален въпрос са се изправили колегите ни от Eco Tech Daily, след като някой незнаен гений им изпратил прес-съобщение за нов модел биде. „В рамките на редакторската ни работа всеки ден получаваме дузини нежелани съобщения за продукти – някои са полезни, други безсмислени, а трети ни карат да се замисляме“, разказват новинарите от зеления сайт. И ето какво ги е вкарало в дълбоки философски размишления: „…Здравейте, надяваме се тази история да бъде интересна за вас и вашите читатели. Става дума за биде-иновация, която намалява потреблението на тоалетна хартия и по този начин помага на околната среда…“

Ах, бидето!… Познато на толкова малко места по света, най-вече в определени части на Европа, това чудо на персоналната хигиена е същинска мистерия за повечето американци. За тези, които изобщо имат идея за какво иде реч, то е изобретение, което служи единствено за съзерцание по време на дълбоката концентрация в помещението, където и царят ходи сам. Но не и нещо, свързано с екологичния начин на живот.

Та въпросното биде, предизвикало дълбоки размисли, е наречено „Персонален уред за изплакване Biffy“ и изглежда доволно добре: чрез болтчета то се монтира на ръба на тоалетната чиния. Може да се монтира на всяка стандартна WC чиния. Струва към 100 долара, което е съвсем приемлива цена на фона на дебелите суми, които хората плащат за класическо биде.

Персонален уред за изплакване Biffy

Ето го и фундаменталният въпрос: колко „зелено“ е това нещо, особено в сравнение с тоалетната хартия?

„Персоналният уред за изплакване Biffy“ залага на идеята, че милиони дървета ще бъдат спасени от посичане благодарение на замяната на тоалетната хартия с биде. Целта е достойна за адмирации! Създателите на това изобретение са категорични, че ако всяко домакинство замени една ролка тоалетна хартия от 500 къса с бидето, това ще доведе до спасяването на 424 хиляди дървета.

Да, но „не всичко е толкова просто, колкото изглежда“, въздъхват изпадналите в размишления автори на сериозния до степен на научно изследване анализ на бидето. „Да речем, – казват те, – че то-що сте приключили с използването на бидето. Сега седите там с изрядно чист, твърде мокър заден край. Какво следва да направите?“

Използването на хавлиена кърпа ще да е табу за мнозина. Макар че по своята същност то не е много по-различно от използването на хавлиен халат след баня. Все пак приложението на хавлиената кърпа не е широко разпространено, затова много хора в крайна сметка прибягват до хартиени кърпи за приключване на ритуала над бидето.

С това се връщаме обратно в изходна позиция: освен ако не сте достатъчно търпеливи, за да изчакате „персонално изплакнатият“ обект да изсъхне, или не използвате хавлиена кърпа, пощадяването на дърветата няма как да се случи.

И все пак това не е провал, заключват творците от Eco Tech Daily, защото „не всичко е толкова просто, колкото изглежда“. Става дума за водата.

Изглежда абсурдно, но бидето наистина е щадящо за околната среда. Защото пести вода. Много вода. Да, бидето използва вода, но стотици пъти по-малко вода, отколкото се използва за производството дори само на рециклирана тоалетна хартия – и хиляди пъти по-малко от водата, използвана за не-рециклирана хартия.

Производството на хартия консумира много вода. Освен това в процеса на обработка се изхвърлят огромни количества вода, пълна с органични отпадъци и химикали, които – освен ако няма нарочно построена пречиствателна станция – неизбежно се озовават в някоя река или море.

Затова „персоналният уред за изплакване Biffy“ е действително екологична вещ. Както и всяко друго биде, макар и по-скъпо. А за най-голяма ефективност мислителите от Eco Tech Daily препоръчват все пак да се употребява хавлия накрая….

И ако всичко дотук ви се е сторило абсурдно, или просто бидетата за вас са излишен консуматор на пространство, то струва си да опитате да погледнете темата от друг ъгъл…

3 коментара

  1. за дамските превръзки е измислен еко вариант, една силиконова чашка, която се мие. а памперси преди 30 г. в българия нямаше… светът е отцелял и без силикон в гащите. но бидето си остава едно добро изобретение , побратим на всяка тоалетна чиния „http://www.bg.roca.com/wps/portal/EI004/catalog-products?codeCategory=068-14.01.03.01“

  2. И така.. Да открием наново ибрика, известен на Изтока от хилядолетие – хигиена и природосъобразност! А това никак не пречи да посаждаме дръвчета.

  3. Чудесно! А дамските превръзки и памперсите с какво да ги заменим? Нали и те се правят от дървесина и са причина за изсичането на хиляди дървета! Не е ли по-добре на гората да се гледа като на рекултивируем ресурс т.е. най-малкото трябва да има баланс между изсечени и засадени дръвета (а най-добре е засадените дръвчета да бъдат в пъти повече от изсечените дървета).

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*