Saab Phoenix загатва за бъдещето на хибридите

Много от посетителите на наскоро проведения Женевски автосалон се прехласнаха по новия електрически хибрид на шведската компания Saab. Концептуалният модел Phoenix дава представа за това как ще изглеждат бъдещите хибридни автомобили.

Футуристичният, но все още недостъпен модел, съчетава технологии за автомобили от следващо поколение и конструктивни детайли от водещия дизайнер Джейсън Кастриот.

Както всички концепти, и Phoenix изглежда малко необичайно. Въпреки прекалено многото светодиоди на бронята, аеродинамичната форма на колата с въздушно съпротивление само от 0.25 буди респект. При създаване на хибрида, Кастриот е черпил вдъхновение от модела Ursaab, разработен през 1946 година от авиоинженерите, основали Saab.

Като особености във външния вид на Phoenix Hybrid могат да се отбележат двойните врати и необичайни „крила“ на покрива. Дизайнът на салона с разположение 2+2 е изпълнен в съответствие с екстериора – в минималистичен стил.

Saab обещава, че Phoenix Hybrid ще развива 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Автомобилът е снабден с 6-степенна механична скоростна кутия и изразходва един галон гориво на 47 мили, поддържайки отделянето на въглероден газ на ниво 119 грама на километър.

Електрическият двигател с мощност 25 кВт задвижва задните колела и е снабден с регенеративна спирачна система. Saab обаче все още не е разкрила данни за капацитета и химичния състав на батерията за електрическия двигател.

1 коментар

  1. Отпред е много добре, отзад не толкова. Но все пак това е бъдещето.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*