Хай-тек аерогелове опаковат домовете за изолация

Аерогеловете са високотехнологични материали, използвани в космическите мисии. Оказва се обаче, че са идеални и за изолиране на сгради.

Щатската Aspen Aerogels, която произвежда изолационни материали за индустриално приложение, вече е започнала да продава своите „одеяла“ от аерогел, пълни с малки въздушни балончета, които могат да осигурят на съществуващите сгради значително по-голяма енергийна ефективност. Фирмата вече има известен брой инсталации на къщи в Британия и няколко проекта в САЩ.

Аерогеловете се произвеждат чрез извличане на течността от гел, в резултат на което се получава сух материал, който представлява 90% въздух. Порестата структура на този материал не позволява на топлината да преминава през него. Затова аерогеловете представляват добра и много лека изолация.

Заради цената на производството им такива материали досега бяха предназначени предимно за специфични нужди – за изолация на петролни и газови тръбопроводи, а също и на марсоходите.

Сега обаче няколко производители на аерогел са готови да предложат т. нар. „одеала“, които могат да послужат като заместител на традиционните изолационни материали от стъклена вата, пяна и др. Цената все още е по-висока от тази на традиционните изолации, но това материалът да се окаже по-удачно решение в определени случаи, например при стени с много заоблености и извивки.

Според Aspen Aerogels, нейните одеяла за сградна изолация осигуряват два до четири пъти по-добър коефициент на изолация в сравнение с традиционните изолации от стъклена вата или пяна. Полагането на материала е лесно. Водните пари преминават през „одеялата“ лесно, т.е. изолацията не запарва и няма да води до конденз. На всичкото отгоре материята е устойчива на огън.

Aspen Aerorgels далеч не е единствената компания, произвеждаща изолация от аерогел. Cabot и ThermaBlok са само две други имена на производители на подобни изолационни „одеяла“. Остава да видим дали цените им се спаднат още, за да може аерогелът да стане наистина масов продукт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*