Тефлонът – полезен в кухнята и вреден за природата и хората

При правилна употреба тефлонът е безопасен, но при много силно нагряване покритието на тигана може да се напука и да отдели токсични газове
При правилна употреба тефлонът е безопасен, но при много силно нагряване покритието на тигана може да се напука и да отдели токсични газове

Начинът ни на живот днес е обусловен изключително от научнотехническия прогрес. Голяма част от нововъведенията ползваме ежедневно в бита си. Те ни създават удобства, но същевременно някои са твърде вредни за околната среда.

Да вземем например тефлона. Този материал има способността да прониква в човешкия организъм, а заводите, които произвеждат тигани с покритие против загаряне, замърсяват реки и езера. Съдържащата се в тефлона перфлуорооктанова киселина вреди на животни и растения.

По данни на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), тефлонът не се разлага в природна среда и вече е проникнал в организмите на 95% от американците. Вероятно е и канцерогенен. Според редица изследвания, той може да причини безплодие, нарушения в имунитета и вътрешноутробното развитие на плода.

При правилна употреба тефлонът е безопасен, но при много силно нагряване покритието на тигана може да се напука и да отдели токсични газове. Регистрирани са случаи, при които това явление предизвиква главоболие.

През 2005 година EPA глоби компанията DuPont с $16,5 млн. за това, че е скрила резултати от проверка, показваща замърсяване с перфлуорооктанова киселина на питейната вода около завода в Западна Виржиния, както и че веществото прониква през плацентата от майката в плода.

DuPont планира да отстрани тефлона от производствения си процес и да го замени с вещество, което се разгражда в околната среда. Въпреки декларираните намeрения на производителите, от организацията Environmental Working Group предупреждават, че постъпващите на пазара уреди не са гарантирано безопасни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*