NSN: LTE е зелена технология за безжична комуникация

Дитер Ангерер

LTE е възможно най-зелената технология за безжичен пренос на данни. Тя пести енергия и като страничен ефект от това е далеч по-безвредна за човешкото здраве от GSM технологията.

Дитер Ангерер

LTE – Long Term Evolution – е ново поколение технология за безжичен пренос на данни, която се очаква да наследи остаряващите GSM мрежи и недотам успешните WiMAX системи. Това ново поколение се отличава с много по-високи скорости на мобилен пренос на данните. LTE може да осигури истинска широколентова свързаност и съответно възможност потребителите да се радват на „тежки“ онлайн игри и видео с висока резолюция (HD) чрез своите мобилни устройства – ноутбуци, смартфони, таблети и др. – навсякъде в обхвата на мрежата.

Базовите станции за изграждане на LTE мрежа са много „екологични“. Те харчат само няколко вата електроенергия, т.е. по-малко от икономична електрическа крушка, обясни Дитер Ангерер, изпълнителен директор на Nokia Siemens Networks България. Днес българският офис на голямата мрежова компания представи чрез демонстрация възможностите на новата технология, която става хит в световен мащаб.

Това значи, че една базова станция за LTE мрежа харчи в пъти по-малко от повечето електроуреди в домакинството.

Тъй като консумират едва няколко вата, LTE станциите са съответно много по-щадящи за здравето на хората. Макар че все още е спорно дали базовите станции на GSM мрежите са вредни, разликата е осезаема и човек може спокойно да се движи в непосредствена близост до такава базова станция, без да почувства вредни въздействия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*