Две общини ще изграждат нови ВиК мрежи и пречиствателни станции

Подписаха договорите за водна инфраструктура на Радомир и Левски на стойност 123,7 млн. лв.
Подписаха договорите за водна инфраструктура на Радомир и Левски на стойност 123,7 млн. лв. Предвижда се строителството на обектите да приключи до средата на 2014 г.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа договори за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на ВиК мрежите и пречиствателните станции в градовете Радомир и Левски. Общата стойност на проектите е 123.7 млн. лв., предоставени от Оперативна програма „Околна среда” и националния бюджет.

Община Радомир ще вложи 80 млн. лв. в реконструкцията на 52 км канализация и 38 км водопровод, в изграждането на 6 км нова канализация и в строителството на пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът ще завърши в края на 2014 г.

Инвестицията на община Левски е за 43.7 млн. лв. С тях ще се построи пречиствателна станция за отпадъчни води и ще се доизгради канализационната и водопроводната мрежа. Така ще се подобри екологичната инфраструктура в района и ще се намали замърсяването на река Осъм, която е част от националната екомрежа Натура 2000. Предвижда се строителството на обектите да приключи до средата на 2014 г., съобщи МОСВ.

Двете общини кандидатстват по комбинираната процедура, насочена към общините с по-слаба подготовка. По нея има още четири сключени договора на обща стойност 105 млн. лв. с Разлог, Чирпан, Айтос и Дряново. В оценка са 15 проектни предложения за 442 млн. лв. на Тутракан, Дулово, Разград, Бургас (кв. Меден рудник и кв. Сарафово), Нова Загора, Пазарджик, Елхово, Варна (к.к. Златни пясъци), Балчик (за града и к.к. Албена), Ихтиман, Попово, Елин Пелин и Смолян.

По другата актуална процедура в сектор „Води” за общини с готови ВиК проекти, в процес на оценка са 10 предложения за 170 млн. лв. на Трявна, Столична община, Тервел, Козлодуй, Кнежа, Пирдоп, Средец, Хисаря, Кричим и Пещера.Общата сума на проектите по двете процедури е около 900 милиона лева. Реализацията им трябва да приключи до края на 2014 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*