Повишават КПД-то на слънчевите електростанции

Нова технология решава проблема с недостатъчното нагряване на парата и позволява буферно акумулиране на енергия
Нова технология решава проблема с недостатъчното нагряване на парата и позволява буферно акумулиране на енергия

Съвместен проект на Германия и Испания цели да повиши ефективността на слънчевите електростанции. Тестова инсталация вече е пусната на територията на Испания.

Ако експериментът се окаже успешен, то може да се очаква глобален пробив в слънчевата енергетика. В момента, заради ниското КПД, този сектор не може да се конкурира наравно с традиционните начини за добиване на енергия.

Слънчевата електростанция работи на принципа на концентриране на енергията (CSP). По-рано основен проблем за слънмевите централи се считаше невъзможността за нагряване на парата над 250 градуса, а буферното акумулиране на енергия беше въобще невъзможно.

При новата технология като междинен нагревател се използва не самата вода, а различни масла и дори сол. Така се постига температура до 390 градуса, като тук вече има акумулираща функция и повишаване на ефективността на работа на цялата система пропорционално на температурата.

Сложността на проекта произтича именно от използването на междинни етапи на нагряване. Тестовата инсталация има за цел да отстрани този проблем. Резултати от експеримента се очакват към средата на годината.

Проектът се движи от Германския аерокосмически център и испанската ютилити компания Endesa. Експерименталният завод е построен в Карбонерас, в близост до Алмерия, Югоизточна Испания, съобщи research-in-germany.de.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*