„Арева” е готова да ни съдейства за развитие на енергия от биомаса и вятър

Ан Лавержон, CEO на Арева, посети България и подписа меморандум за разбирателство с шефовете на БЕХ, касащ проекти в енергетиката
Ан Лавержон, CEO на Арева, посети България и подписа меморандум за разбирателство с шефовете на БЕХ, касащ проекти в енергетиката

Френската компания Арева е заинтересована да даде принос към ядрената програма на България за граждански цели и да съдейства за развитието на възобновяемата енергия в страната, произведена от биомаса и вятър, стана ясно днес на среща между министър Трайчо Трайков и изпълнителния директор на Арева – Ан Лавержон.

„Живеем в общ дом и последните събития ни налагат общи стандарти“, каза министър Трайков. Той изтъкна важността, която българското правителство отдава на партньорството с лидер в ядрената енергетика като Арева.

На срещата са дискутирани също и новите правила за ядрена безопасност, които се изработват в момента от световната ядрена общност след аварията в АЕЦ Фукушима. Според Ан Лавержон, развитието на ядрената енергетика може да продължи само с най-високите възможни стандарти за безопасност. Модернизацията на съществуващите ядрени централи е напълно постижима задача, смята тя.

Българската страна е доволна от сътрудничеството с Арева в проекти за нови ядрени мощности, включващи евентуалните нови реактори на площадката на АЕЦ Козлодуй, удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блокове на централата, както и потенциалното изграждане на АЕЦ Белене, заяви Трайков.

По-късно бе подписан Меморандум за разбирателство от изпълнителните директори на БЕХ Йордан Георгиев и Мая Христова и Ан Лавержон. С него се споразумяваме да си сътрудничим в няколко области. Една от тях са новите ядрени проекти или части от тях на площадките на АЕЦ Козлодуй и Белене.

Двете страни ще си партнират и при квалификацията на кадри в ядрената енергетика, както и при съхраняване и рециклиране на отработеното ядрено гориво, е записано още в меморандума.

Прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в сектора е друга област на сътрудничество между българската страна и френската компания.

Арева има добра експертиза при изграждане на офшорни вятърни турбини (позиционирани в морето). При реализация на проекти в тази сфера ще обмислим възможностите за производство на такива турбини в България, каза още министър Трайков.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*