И Prius донесе главоболия на Toyota – и радост за враговете й

Хибридният автомобил Prius отдавна се слави като „зелената кола“ на Toyota, символ на инженерния напредък на големия японски производител и недвусмислен знак за това каква кола ще искат да карат потребителите през следващите десетина години.

Вчера Prius се оказа част от разгръщаща се криза за Toyota: японските власти наредиха на фирмата да разследва проблем със спирачките на модел 2010, съобщи New York Times. Американските служби за защита на потребителите – като се има предвид, че половината от продажбите на Prius са в САЩ – на свой свой ред заявиха, че са получили многобройни оплаквания от същия проблем. Новият проблем, за който става дума в случая, е нещо различно от това, което доведе до изтеглянето от пазара на няколко милиона автомобила заради дефект, водещ до блокиране на педала на газта.

Събитията определено имат огромно значение за пазара. “Prius е златният стандарт“, казва Брайън Джонсън, старши анализатор на глобалната автомобилна индустрия в Barclays Capital в Чикаго. „Ние знаем добре, че Toyota влага най-добрите си инженерни постижения и най-доброто от таланта си в този автомобил, – продължава Джонсън, притежател на Prius, чиито съпруга и тъща също карат по един Prius. – Това е удар по техния водещ модел“.

Toyota е получила десетки предварителни заявки за новия Prius, преди той да се появи на пазара през май. Федералните служби в САЩ твърдят, че са получили първите оплаквания за спирачките само два месеца по-късно.

Самата компания посочва, че е получила 77 съобщения за проблеми със спирачките при новия модел Prius. Поне 14 случая са докладвани на правителството, обяви японското транспортно министерство, като всички шофьори са се оплакали, че спирачките им в определени моменти не сработват, особено при движение върху хлъзгави повърхности. Според японското транспортно министерство, нареждането му за разследване на проблема е съвсем рутинно.

В САЩ са докладвани 136 оплаквания от спирачките на Prius 2010. Четирима от американците, съобщили за въпросния проблем, са претърпели катастрофа, като двама са ранени. Повечето от оплакванията са от шофьори, които казват, че спирачките им в определени моменти не сработват, след като са преминали с колата през душка или друга неравност. Мнозина посочват, че проблемът се е проявил многократно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*