Вирус подобрява ефективността на слънчевите клетки

М13 контролира разположението на нанотръбите на повърхността на светосъбиращия материал (илюстрация: Matt Klug, Biomolecular Materials Group)
М13 контролира разположението на нанотръбите на повърхността на светосъбиращия материал (илюстрация: Matt Klug, Biomolecular Materials Group)

Учени от Масачузетския технологичен институт са открили нов начин за подобряване ефективността на преобразуване на енергията в слънчевите клетки. В частност, те са използвали генетично модифициран вирус M13, който променя един от етапите на преобразуване на слънчевата светлина в електричество.

Когато слънчева светлина попадне върху светосъбиращ материал, се освобождават електрони, които при своето движение създават ток. Ако в материала се добавят микроскопични въглеродни нанотръби, то емисията на свободни електрони се повишава, твърдят учените от МИТ начело с професор Ангела Белчер, съобщи MIT News.

При по-ранни експерименти с нанотръби трябваше да се решават различни проблеми, като например способността им да се обединяват, което води до намаляване на ефективността. За преодоляване на проблема учените са използвали вируса М13, който контролира разположението на нанотръбите на повърхността на светосъбиращия материал.

Вирусът изпълнява всъщност две различни функции. Първо, той съдържа в себе си протеини, известни като пептиди, които се свързват с въглеродните нанотръби, държейки ги разделени едни от други с цел предотвратяване на къси съединения.

Второ, вирусът може да се използва като основа за напръскване на повърхността с титанов диоксид (TiO2), който се явява сенсибилизатор за соларните клетки. Този материал се нанася в непосредствена близост до нанотръбите, носещи свободните електрони.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*