Наесен цигарите в ЕС ще трябва да гаснат сами

По дължината на хартията ще имат обработени зони, които ще се активират само при всмукване
По дължината на хартията ще имат обработени зони, които ще се активират само при всмукване

От 17 ноември тази година на територията на ЕС ще могат да се предлагат само „цигари с намалена способност за горене”, или така наречените „RIP цигари”(Reduced Ignition Propensity), съобщи Комисията за защита на потребителите.

Всички пуснати на пазара цигари, вкл. и предоставените на разположение на потребителите, ще трябва да отговарят на стандарт EN 16156:2010 за пожаробезопасност „Цигари. Оценяване на способността за горене. Изискване за безопасност”.

Стандартът е разработен по мандат на Европейската комисия и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) и поддържа съществените изисквания за обща безопасност на продуктите, съгласно Директива 2001/95/EC .

Спазването на изискванията на стандарта е задължително, както за производители, така и за търговци на тютюневи изделия – цигари и консумативи за ръчно свиване на цигари. Оценяването на съответствието на цигарите ще се доказва с документ, удостоверяващ резултатите от проведени лабораторни изпитвания за способността на горене на цигарената хартия.

Новите цигари на външен вид по нищо няма да се различават от предлаганите досега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията.

По дължината на хартията ще имат обработени зони, които ще се активират само при всмукване. Ако цигарата се остави сама да гори, стигайки до такава зона, достъпът на кислород се намалява и тя се самозагасява преди да е изгоряла докрай. Целта е да се намалят пожарите, предизвикани от забравени димящи цигари.

След 17 ноември 2011г. контролът върху изпълнението на стандарта ще упражнява Комисията за защита на потребителите. За всички цигари, които не съответстват на стандарта, Комисията ще предприема действия по налагане на принудителни административни мерки на нарушителите.

Ако се установи, че стоката или партидата стоки е опасна за потребителите, КЗП ще забранява пускането й на пазара и ще предприема съпътстващи мерки, осигуряващи спазването на забраната, ще разпорежда или организира изтеглянето й от пазара.

В случай, че всички други мерки, предприети от търговците по веригата на разпространение и от контролния орган, не са достатъчни за предотвратяване на риска за потребителите, може да се стигне до изземване на стоката и до нейното унищожаване

На виновните лица Комисия за защита на потребителите ще налага глоба или санкция в размер от 5 000 до 10 000 лв.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*