Германия дава пример с пасивни домове

На иноваторите във Франкфурт им провървя: прогнозите за скъпо строителство не се потвърдиха
На иноваторите във Франкфурт им провървя: прогнозите за скъпо строителство не се потвърдиха

Проектите за пасивни домове, т.е. домове с минимално и дори клонящо към нула енергопотребление, стават все по-популярни в Германия.

Концепцията Passiv Haus е дефинирана още през 1988 от доктор Волфганг Файст, основател на „Института за пасивни домове“ в Дармщат, близо до Франкфурт на Майн.

В самия Франкфурт първите пасивни домове се появиха през 1995 година, благодарение на новаторски идеи на отделни хора, които доказаха ефективността на подобно решение.

По-късно, през 1998 година вестник Bild написа възторжено: „Фрау Дюрнеман плаща за отопление 100 мари – не на месец, а за година!“.

Пример за новото направление в градското строителство е проектът “Wohnen bei St. Jakob – Grempstrabe”. Предполагаше се, че разходите за него ще бъдат много високи, но на иноваторите им провървя: прогнозите за скъпо строителство не се потвърдиха.

Удобното разположение и практичната архитектура превърнаха еко домовете в истински хит на пазара за недвижими имоти. Ето защо градският холдинг ABG Frankfurt премина напълно към концепцията за пасивен дом.

Проектът на Grempstrabe привлече вниманието на делегации от много страни на Европа. С него започват екологичните маршрути на града.

От полза на Франкфурт се оказа и съседството с Института за пасивни домове в Дармщат. Освен това в града беше създадено специализирано бюро за реализация на проекти за пасивни домове.

От 2007 година всички обществени сгради във Франкфурт на Майн могат да се строят изключително по стандарта Passive House. Вече са пуснати в експлоатация над 800 жилища и 16 пасивни обществени сгради, вкл. детски градини, училища и спортни зали. Други 94 пасивни жилища са в процес на проектиране и строителство.

Примера на Франкфурт следват и други градове като Кьолн и Нюрнберг. Но като пионер в тази област, Франкфурт основателно е считан за немска столица на пасивните домове.

1 коментар

  1. Много хубаво, по принцип трябва всеки квадратен сантиметър от градската среда да се използва за събиране на енергия – от слънцето, движението на пешеходците, колите, шума и т.н. Но като видя такива красиви изпипани компютърни модели на сгради кой знае защо първото нещо, което си представям е как би изглеждала тази сграда след 1 година пребиваване на някое семейство от Факултето в нея 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*