Samsung ще изгражда екологично чист енергиен комплекс

В новия зелен град ще бъдат разположени вятърни електростанции и производствена база за слънчеви клетки
В новия зелен град ще бъдат разположени вятърни електростанции и производствена база за слънчеви клетки (снимка: Yonhap News)

Южнокорейският гигант Samsung ще инвестира над 7 милиарда щатски долара в правителствен проект за изграждане на екологично чист енергиен комплекс. По план, зеленият град ще бъде напълно завършен през 2011 година, съобщи по-рано тази седмица премиерът на Южна Корея.

За реализация на проекта правителството е избрало мелиорираната влажна зона Saemangeum на западното крайрежие, която се простира на около 200 километра дължина южно от Сеул, съобщи агенция Yonhap News. За усвояване на земите през 2006 година беше построен морски бент с дължина 40 км.

В новия зелен град ще бъдат разположени вятърни електростанции и производствена база за слънчеви клетки. Предвижда се също създаване на научно-изследователски институт, жилища за учени и за 20-хиляден обслужващ персонал.

Очаква се инвестицията на Samsung да ускори реализацията на мащабен проект за превръщане на мелиорираните земи в екологично чист град с развита промишленост и селско стопанство, с туристическа индустрия и наука.

Миналата година Samsung обяви дългосрочен план за инвестиции в размер от над 20 милиарда долара в здравеопазване и зелени технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*